یک کارشناس نجوم گفت: در زمانی که خورشيد دقيقا بر فراز شهر مکه به صورت کاملا عمود قرار گرفته است، بهترين فرصت براي تعيين جهت قبله در شهرهاي مختلف کشور است.
عمران مرادی در گفتوگو با خبرنگار سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه اصفهان اظهار کرد: خورشید در زمان ظهر شرعی به وقت شهر مکه به طور دقیق بر خانه کعبه عمود خواهد شد.
وی افزود: این اتفاق تنها دوبار در سال در نیمکره شمالی میافتد که بهترین زمان برای تشخیص قبله است.
این کارشناس نجوم با اشاره به اینکه جهتيابي قبله از جمله مهمترين فعاليتهاي منجمان مسلمان در طول تاريخ بوده است، افزود: هفتم خرداد ماه و بيست و پنجم تيرماه بهترين زمانها براي يافتن جهت دقيق قبله با استفاده از تابش خورشيد است.
وی عنوان کرد: به دليل انحراف 23.5 درجهاي زمين در فضا، تابش خورشيد در طول سال از عرض جغرافيايي 23.5 درجه جنوبي به صورت عمود تابش ميکند و به همين شکل تا 23.5 درجه عرض شمالي پيش ميرود و دوباره اين تابش عمود به سمت مدار جنوبي باز ميگردد.
مرادی ادامه داد: در اين مسير رفت و برگشت، تابش خورشيد دو بار در دو روز 7 خرداد و 25 تير ماه در هنگام ظهر شرعي بر شهر مکه عمود ميشود. در اين زمان خورشيد بر عرضهاي ديگر از جمله عرض جغرافيايي کشور ايران مايلتر ميتابد بنابراين به طور مثال در هنگام ظهر شرعي به وقت مکه به دليل تابش عمود خورشيد، اجسام هيچ سايهاي در اين شهر نميسازند، اما در ايران اجسام داراي سايه خواهند بود.
وی اضافه کرد: اگر در زمانهای ياد شده به هنگام ظهر شرعي شهر مکه - حدود ساعت 13 و 48 دقيقه به وقت ايران - ميله يا تکه چوب صافي را به طور کاملا عمود در زمين فرو کنيم، خواهيم ديد که سايهاي بر روي زمين ايجاد ميکند که هم راستا ولي خلاف جهت شهر مکه است به دليل اينکه خورشيد از سمت شهر مکه ميتابد.
این کارشناس نجوم افزود: اگر در راستاي سايه و رو به سوي خورشيد يعني در خلاف جهت سايه بايستيم، دقيقا در جهت قبله ايستادهايم چون در آن زمان خورشيد دقيقا بر فراز شهر مکه به صورت کاملا عمود قرار گرفته است، بهترين فرصت براي تعيين جهت قبله در شهرهاي مختلف کشور است.